Onderzoek + ontwerp!

VO > Bekijk je wijk

De leerlingen wandelen door ‘hun’ wijk en komen meer te weten over stedenbouw en architectuur en het maken van een maquette.

Waar kan je aan zien of een gebouw oud is of nieuw? Hoe herken je een specifieke bouwstijl? Hoe maak je een plan voor de invulling van een nieuw gebied? Samen met een stadsdocent leren de leerlingen met andere ogen naar hun stad kijken en worden ze uitgedaagd om vanuit de rol van architect, bewoner of stedenbouwkundige zelf een ontwerp en een maquette te maken.

Geschikt voor: alle klassen vmbo-havo-vwo
Duur wandeling: 1,5 uur
Duur workshop: 2 uur
Kosten: € 50,- per stadsdocent per uur (1 docent per max 8-12 leerlingen)
Aantal leerlingen: maximaal 30
Meer weten?
mail of bel 06 22246678

Beknopte inhoud project

  1. Voorbereidende les: De schooldocent geeft zelf een voorbereidende les in de klas (zie docentenhandleiding).
  2. De wandeling: Op de kaart zijn gebouwen rode of grijze blokjes, allemaal gelijk. Vanaf de straat is dat heel anders. Achter die ene gevel kan een onvermoede geschiedenis schuilen. Tijdens de wandeling komen de leerlingen erachter hoe historische ontwikkelingen, nieuwe technieken en ideeën de stad vormden en veranderden. De leerlingen worden uitgedaagd om daarover na te denken. Moet dat braakliggende terrein een park worden of juist een winkelcentrum. Of allebei?
  3. De workshop: De leerlingen gaan tijdens een workshop bij Arcam of CBK Zuidoost onder begeleiding van een stadsdocent actief aan de slag. Afhankelijk van het gekozen lesprogramma (architect, bewoner of stedenbouwkundige) maken ze een ontwerp voor een gebouw of een gebied en bouwen ze zelf een maquette.

De wandeling is in verschillende stadsdelen te doen:

Centrum

De wandelroute is uitgezet over een deel van het (voormalige) marineterrein aan de Kattenburgerstraat. We starten bij Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) en lopen langs het Scheepvaartmuseum naar het terrein. Onderweg bekijken leerlingen gebouwen uit verschillende eeuwen. Ze horen het bijzondere verhaal van deze opmerkelijke plek en worden uitgedaagd mee te denken over de transformatie van het terrein.

Zuid

De wandelroute is uitgezet in het Museumkwartier en De Pijp. Deze buurten zijn gekozen, omdat hier de geschiedenis en het heden van Zuid goed zichtbaar zijn. In de wandeling zijn o.a. opgenomen: het Concertgebouw, Rijksmuseum, Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum, het Hillehuis (oudste voorbeeld van Amsterdamse School in de stad), de Johannes Vermeerstraat, de gebouwen aan het Roelof Hartplein en de Albert Cuypstraat.

West

De wandelroute voor West is uitgezet rondom het Food Center aan de Jan van Galenstraat. Met de leerlingen wandelen we door een stukje van de Staatsliedenbuurt, via het Van Beuningenplein richting de GWL-wijk. Deze route biedt veel variatie en bevat zowel oud- als nieuwbouw. In de wandeling zijn onder andere opgenomen: de piramides van Sjoerd Soeters, molen De Otter, het Wicherskwartier, de gebouwen van het Gemeentelijk Waterleidingbedrijf, het Windketelhuisje, het Van Beuningenplein en de Centrale Markthal.

Zuidoost

De wandelroute voor Zuidoost is uitgezet in de H-buurt. Met de leerlingen starten we in Heesterveld, waarna we wandelen langs de Bijlmerflats Hakfort en Huigenbos en onze weg vervolgen richting Hoptille en de rechte H-flats. Onderweg komen we zaken tegen die echt bij Zuidoost horen: kleurrijke graffiti, kunst in de openbare ruimte, groen, verhoogde wegen, de metro en parkeergarages. Wanneer dit van toepassing is, maken we met de leerlingen ook nog een kort uitstapje naar het kantorenterrein Amstel III, dat een totaal andere sfeer ademt dan de woonwijken. Tot slot hebben we op enkele momenten in de route zicht op de architectuuriconen van Zuidoost: het voormalige ING Hoofdkantoor, de Arena en het station Bijlmer Arena.

Docentenhandleidingen

In de docentenhandleiding vind je per wijk uitgebreide informatie over de voorbereidende les, de lesprogramma’s, de wandeling en de workshop.